Wat is opstijgend vocht?

Wanneer u te maken krijgt met vochtige muren in uw woning, dan kunnen hier meerdere redenen voor zijn. Soms is er sprake van een lekkage. Of bijvoorbeeld een gebrek aan ventilatiemogelijkheden, waardoor vochtige plekken steeds groter worden. Zijn dergelijke opties uitgesloten? Dan bestaat een realistische kans dat u in uw woning te maken heeft met opstijgend vocht.
Opstijgend vocht is een situatie die veroorzaak wordt door water, dat vanaf een laag niveau in uw woning naar boven trekt. Hier kunnen meerdere oorzaken aan ten grondslag liggen, meestal verband houdend met een gebrek aan goede maatregelen om vocht buiten de deur te houden. Wij leggen u hierna onder meer uit wat opstijgend vocht precies is, plus wat u er mogelijkerwijs aan kunt doen.

shutterstock_430495165

Waarom de naam opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is een kenmerkend vochtprobleem, dat in vrij veel huishoudens voor komt. De naam vindt oorsprong in het feit, dat opstijgend vocht meestal op begane grondniveau ontstaat of in een eventueel aanwezige kelderruimte. Op deze plek komt water of vocht binnen, dat langzaam maar zeker een steeds groter oppervlak bestrijkt.

Op termijn is de hoeveelheid in een bepaald oppervlak vocht dusdanig hoog, dat de materialen compleet nat en verzadigd raken. Het vocht kan dan eigenlijk geen plek meer vinden op deze plaats, waardoor het op zoek gaat naar andere droge oppervlakken. Aangezien hogere verdiepingen in een huis doorgaans droger zijn (zeker in de winter wanneer u stookt, warmte stijgt immers ook), zal het vocht een route naar hoger gelegen verdiepingen vinden. Dit is waarom opstijgend vocht deze naam draagt.

Waar kan opstijgend vocht ontstaan?

Zoals hierboven vermeld, ontstaat opstijgend vocht op lager gelegen verdiepingen. Het gaat eigenlijk om grondwater dat op één of andere manier in uw wanden terecht komt, vaak doordat u geen spouwmuur heeft op de begane grond. Ook een verminderde waterdichtheid in de kelder kan opstijgend vocht tot gevolg hebben. In elk geval is er sprake van een vochtprobleem op een laag niveau van uw woning, waardoor water binnen kan dringen. In dit artikel kunt u meer lezen over de specifieke oorzaken.

Is opstijgend vocht gevaarlijk?

Wanneer mensen ons vragen of een bepaald vochtprobleem negatieve gevolgen kan hebben, is het antwoord vrijwel altijd ja. Waarom? Omdat vocht de vervelende eigenschap heeft materialen van uw woning aan te tasten en te verzwakken. Zowel materialen aan de oppervlakte zoals behang, verf en pleisterwerk, alsook dieper liggende materialen. Dit kan vooral negatief zijn voor de bouwkundige staat van uw woning. Meer informatie over de gevolgen van opstijgend vocht kunt u hier terugvinden.

Wat kunt u doen bij opstijgend vocht?

Ons advies luidt altijd: schakel direct een specialist in. Opstijgend vocht kan namelijk vele vormen aannemen en ook op verschillende plekken ontstaan, waardoor het niet altijd duidelijk is waar u zelf zou kunnen beginnen. OpstijgendVochtExpert.be is een firma gespecialiseerd op het gebeid van bestrijding van opstijgend vocht, als geen ander weten wij hoe wij dit vochtprobleem het beste aan kunnen pakken. Wilt u graag weten waar u aan toe bent? Neem dan snel contact met ons op, wij komen direct bij u langs om uw woning grondig te inspecteren en u van solide oplossingen te voorzien.

Vertrouw op onze expertise, en maak definitief komaf met opstijgend vocht in huis!

Maak definitief komaf met opstijgend vocht in huis!