Hoe ontstaat opstijgend vocht?

Opstijgend vocht kan voor diverse problemen in uw woning zorgen. U kunt last krijgen van natte oppervlakken, vocht dat in materialen trekt en ook secundaire vochtproblemen tegenkomen zoals muurzouten, salpetervorming en schimmels in huis. Opstijgend vocht kan, wanneer dit onbehandeld blijft, een groot risico vormen voor u en uw woning. Het is daarom zaak zo snel als mogelijk iets aan opstijgend vocht te doen.

Maar hoe weet u, of u met opstijgend vocht te maken heeft? Om te achterhalen waarom u precies last heeft van vocht in huis, is het slim om allereerst te onderzoeken waarom en hoe dit vocht in uw woning terecht is gekomen. Ook opstijgend vocht heeft een aantal kenmerkende oorzaken, waarmee u dit vochtprobleem vaak al snel kunt herkennen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende oorzaken.

shutterstock_532077859

Oorzaak van opstijgend vocht: problemen met de spouwmuur

Veruit de meest gehoorde oorzaak van opstijgend vocht betreft een probleem met de spouwmuur, of het geheel ontbreken van een spouwmuur. Wat is een spouwmuur, vraagt u zich allicht af? Een spouwmuur is in feite een extra muurtje op het niveau van de begane grond van uw woning, dat dient als bescherming tegen binnentredend vocht.
Omdat er twee muren zijn, blijven de binnen- en buitenmuur van elkaar gescheiden. Zodoende kan vocht dat in de buitenmuur trekt, niet in de binnenmuur terecht komen. In veel moderne huizen is de spouwmuur aanwezig, veelal ook nog eens voorzien van een waterkering. Is er geen spouwmuur, of werkt deze niet goed doordat er allicht sprake is van overbrugging? Dan kan grondvocht in uw binnenmuren terecht komen en vanuit daar stijgen naar andere etages.

Oorzaak van opstijgend vocht: problemen in de kelderruimte

Een andere oorzaak van opstijgend vocht is een kelder, die niet geheel waterdicht meer is. In een kelder kan dat vele redenen hebben. Te denken valt aan lekkages, beschadigingen in muren en de vloer, afdichtingen die niet goed waterdicht zijn en ook condensatieproblemen. Heeft uw kelder eenmaal last van vocht, dan zullen de oppervlakken in de kelder op een bepaald moment verzadigd raken. Vanaf dan bestaat het risico op opstijgend vocht, omdat het vocht zal stijgen naar drogere oppervlakken in huis.

Oorzaak van opstijgend vocht: lekkages op lagere verdiepingen

Een ietwat minder veelvoorkomende oorzaak van opstijgend vocht zijn lekkages. Veel leidingen bevinden zich onder uw woning. Is één van deze leidingen beschadigd, dan zal het water dat naar buiten stroomt ook terecht komen in oppervlakken van uw huis en aldaar voor problemen zorgen. Lekkages hoeven niet altijd grootschalig te zijn; soms is er sprake van een klein haarscheurtje waardoor vocht langzaam in wanden terecht komt. Hierdoor kan deze oorzaak vaak lang ongezien voortduren.

Hoe pakt u deze oorzaken van opstijgend vocht het beste aan?

Wilt u graag komaf maken met opstijgend vocht in huis? Dan zult u iets moeten doen aan de oorzaak ervan. OpstijgendVochtExpert.be kan precies voor u uitzoeken wat er aan de hand is in uw woning. Wij beschikken over vele jaren ervaring en expertise op het gebied van opstijgend vocht, zodoende weten wij als geen ander hoe wij u snel en effectief van dit vochtprobleem af kunnen helpen. Bel gerust eens om te informeren naar de opties.

Maak definitief komaf met opstijgend vocht in huis!