Wat zijn de gevolgen van opstijgend vocht? Is opstijgend vocht in huis gevaarlijk?

Opstijgend vocht is een redelijk gecompliceerd vochtprobleem, dat in verschillende stadia voor diverse gevolgen kan zorgen. Heeft u nog niet zo heel lang last van opstijgend vocht in uw woning? Dan is de kans aanwezig dat u enkel met oppervlakkige gevolgen te maken krijgt. Maar naarmate het vochtprobleem langer voortduurt, zullen er steeds meer oppervlakken en materialen beschadigd raken.

Het meest verstandig is altijd direct actie te ondernemen, wanneer u meent last te hebben van vocht in huis. Nog beter kunt u deze situatie in het geheel voorkomen, door te allen tijde alert te zijn op de aanwezigheid van vochtproblemen in uw woning. Is er echter reeds sprake van opstijgend vocht? Dan kunt u met meerdere gevolgen geconfronteerd worden, die wij hieronder voor u opsommen.

shutterstock_670729264

Hoe en waarom ontstaat opstijgend vocht in huis?

Opstijgend vocht wordt veroorzaakt door een bepaald mankement op een laag niveau van de woning, meestal betreft het de begane grond of de kelder. Door dit mankement kan water in contact treden met de buitenmuren van uw woning en na verloop van tijd ook met de binnenmuren. Wanneer dit proces eenmaal in gang is gezet, dan zal het aanwezige vocht ook steeds meer vocht aantrekken, waardoor u met groter wordende natte plekken te kampen krijgt.

Wat gebeurt er wanneer vocht eenmaal binnen is getreden?

Is vocht eenmaal van buiten naar binnen getreden, dan zal dit leiden tot natte wanden. Het vocht in de wanden beschadigt niet alleen uw metsel- en voegwerk, maar ook materialen waarmee u uw wanden heeft bedekt zoals pleisterwerk, verflagen en behang. Bovendien komen materialen die aan de wanden grenzen ook in contact met vocht, zoals kozijnen, hetgeen op termijn verweekt hout kan opleveren.

Hoe verloopt het proces verder van opstijgend vocht?

Als het vocht eenmaal in een oppervlak is gedrongen, dan raakt deze plek na een poosje verzadigd. Als gevolg hiervan zal het vocht op zoek gaan naar droge plekken om verder te ‘verzadigen’, dit is dan ook waarom dit specifieke vochtprobleem de term opstijgend vocht heeft meegekregen. Droge oppervlakken bevinden zich vaak hoger, dus het vocht stijgt naar hogere delen van uw huis.

Is dit probleem al een tijdje ongemerkt aan de gang, dan zult u dus ook op andere plekken in huis vochtige plekken waarnemen. En ook hier zullen de onderliggende materialen lijden onder het aanwezige vocht, soms zelfs zo erg dat bepaalde onderdelen van uw woning onherstelbaar beschadigd raken. Bovendien kunt u ook last krijgen van schimmels en andere extra problemen, die de kwaliteit van uw woning nog verder teniet doen. Al met al reden genoeg om dus snel actie te ondernemen, wanneer u vermoedt dat er in uw huis sprake is van opstijgend vocht.

Hoe kunt u deze gevolgen van opstijgend vocht voorkomen?

Het antwoord op deze vraag is vrij simpel: door er voor te zorgen dat u geen last heeft van vochtproblemen in uw huis. Maar dit is natuurlijk vaak gemakkelijker gezegd, dan gedaan. OpstijgendVochtExpert.be kan u in elk geval helpen met het stellen van de juiste diagnose en daar de best passende behandelmethode bij te zoeken.

Nadat wij uw woning onder handen hebben genomen, bent u van het opstijgend vocht af. Natuurlijk geven wij u ook handige tips mee, die u helpen dit soort situaties in de toekomst te voorkomen. Bel ons meteen voor het plannen van een afspraak, want hoe sneller u er bij bent, hoe minder schade u zult lijden!

Maak definitief komaf met opstijgend vocht in huis!